Selasa, 25 Januari 2011

PUDING ROTI BAKAR



Setelah mencuba beberapa resepi puding roti ni..resepi ini yg agak mudah dn sedap..nk ucp tkasih pd tuanpunya resepi..(terlupa nk salin nama/alamat blognya)..hanya Allah mmbalas jasa baik beliau..harap halalkan..So, kt sini di panjangkn resepinya buat sesiapa yg nk cuba..

PUDING ROTI BAKAR
Bhn2:
12 kpg roti putih (  i guna gardenia) di sapu mentega dpn-blkg
 500 ml susu segar
 3 biji telur gred A
50 gm gula
2 sudu besar tepung kastad
kismis hitam/buah2 an campuran

Cara:

1. Potong roti ikut suka shape apa nak
2. Susun dlm loyang, lapiskn bersama dgn kismis hitam
3. Panaskan susu atas api..perlahan aje..
4.. Pukul telur n gula dlm bekas lain sampai kembang.
5. masukkan susu yg di panaskn tadi
6. masukkan tepung kastad , kacau hingga sebati
7. Tuang atas susunan roti tadi..biar kejap dlm 15 min
8. Bakar pd suhu 180 C selama 20-30 min.

Sos kastad:
1. 2 sudu besar kastad + air
2. panaskan 2 sudu gula (ikut rasa...kalau nk manis tambah lg.) + 1 tin susu cair (i guna susu segar juga)
3. campurkan bancuhan tpg kastad.
4. Kacau atas api perlahan smpai pekat/cair sikit pun tkpa- agak2 lh dia jatuh cantik atas puding roti nnti.. dn  tk brketul..
Selamat mencuba..

3 ulasan: