Ahad, 6 November 2011

FRUIT COCKTAIL TRIFFLE



Bhn2:
1 tin fruit cocktail
1 kek gulung (apa2 perasa- misah pkai vanilla-coklat roll)

3 sudu tepung kastard
3 sudu gula
200 ml susu
1sudu butter
1 biji kuning telur
Jelly -perasa apa2 pun boleh (utk yg ini pakai jelly anggur)
atau boleh buat agar2 sendiri(utk yg ini buat agar merah+1 sudu sunquick)...misah buat dua2..

Cara:
1.Potong  nipis kek gulung dan susun dlm bekas ikut kreativiti msg2
2. Curahkn sirap fruit cocktai sikit atas kek yg disusun.
3.Masukkan tepung kastard,gula dn susu  dn kuning telur dlm periuk..gaul atas api kecil..dah pekat angkat dr api dan mskkn butter..gaul lagi.
4. Curahkan atas kek gulung tadi .(misah buat agak nipis..so klau nk tebal layer kastard tu..buat 2 bancuhan - cadangan....)
5. Susunkn fruit coctail atas layer kastard ..
5. Masakkam agar2 dan jelly..dah pekat curahkn atas layer kastard tu..biarkan sekejap..msk dlm peti ais..biar keras dn sejuk.boleh le makan....Cuba jgn tak cuba..
(Cadangan: ada yg bubuh mcm2 decoration atas agar2 tu..terpulang pd citarasa masing2..)