Ahad, 23 Oktober 2011

KEK KEJU LEMON


250 gm cream cheese - room temp
150 gm butter - room temp
250 gm plain flour
1 tsp baking powder
220 gm castor sugar
2 tbsp lemon juice
1 tbsp lemon zest - optional
4 grade A eggs
Method:
1. Whisk plain flour n baking powder together
2. In a mixer bowl, beat cream cheese, butter n castor sugar until creamy. Add eggs one by one , beat well  until incoporated.
3. Add lemon juice n lemon zest.
4. Fold in flor n mix well combined n pour into greased n line cake tin.
5. Bake at 160 C for 45-50 minutes.

(P/S:  Sorry tak sempat nk translate..hehehe...   *Hiasan walnut adalah optional)
SELAMAT MENCUBA...HS



KEK ZEBRA

 



Salam....nak cuba buat kek ni yg dah lama di ambil resepinya..(sorry tak ingat kt mana..anyway tq kpd owner..halalkanlah ya..)..bagi yg nk buat... ini resepinya...

Bhn2nya:
4 biji telur

110gm gula kastor

...
150gm tpg kek
1/2 sudu teh baking powder

1 sudu besar ovellete

100gm mentega -cairkn(sy guna mintak masak aje)

30gm susu pekat manis(sy letak 3 sudu besar susu)

2 sudu besar serbuk koko (sy letak 3 sudu)

3 sudu besar air

1 sudu teh coklat emulco(sy tmbh sdri 1 sudu besar milo)


Caranya:

-ayak tpg kek dgn baking powder,ketepikn....

-satukn tpg yg sudah diayak dgn gula caster,ovallete,telur dgn kelajuan tinggi selama 10 minit @ adunan jd pekat dan kental

-msukkn mentega cair/minyak,susu pekat dn esen vanila dn putar hingga sebati...

-bhgikn adunan kpd 2 bhgian.....1 bhgian msukkn dgn coklat...

-griskn loyang dgn sedikit majerin,sendukkn kemudian 3 sudu besar adunan coklat...

-selepas 1/2 adunan,sendukkn 2 sudu besar dn seterusnya...1 sudu besar pd akhir adunan akhir....

-bakar suhu 180'c-45minit....(ikut oven masing2)