So..free2 gini..cdng nk buat bluberry chese cake yg ambil resepi dr HaSue (http://sue-hasue.blogspot.com/2010/04/light-blueberry-cheese-cake.html) ...tpi as usual ada le ubah suai sini sikit...sana sikit..dn Alhamdulillah..percubaan pertama tidak menghampakn...Mr Z kata sedapppp....
So..inilh rupa hasil air tangan kita...ok tak..?Tapi tak leh lawan deco HaSue yg come lote dan manis dipandang tu...Misah ni bab2 deco ni masih fail...bila l nk pandai agaknya...klau ada sesiapa nk cuba boleh tgk post sblm ni atau terus ke blog Hasue..Thanks...again to HaSue..
Bahan2:
- 300ml susu segar
- 6 keping keju kraft (Misah pkai 5 kpg aje..)
- 3 biji telur gred A
- 90g gula halus
- 110g tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 110g mentega/marjerin
- Blueberry filling secukupnya
Cara2:
- Panaskan oven pada suhu 180c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
- Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
- Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan)
- Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah)
- Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi..kacau perlahan.
- Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
- Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
- Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan
- Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan,picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.
- Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis
- Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie(letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)