Khamis, 27 Oktober 2011

PUYUH MASAK KICAP LADA HITAM

Salam...hari ni rajin sikit masak lauk special..Nasi tomato, Ayam masak merah dan dalca...utk memenuhi keinginan si Fiana tu yg suka sgt nasi tomato dn ayam masak merah...n at the same time.. diri sendiri pulak teringin pulak nk buat masak puyuh kicap berlada hitam..Actually tak susah nk mmbuatnya ..ramai yg dah biasa cuma puyuh tu aje jarang nk dapat...campak2 aje..hihihi.. anyway  diperturunknlah juga resepinya kt bwh ni..

Bhn2:

4 ekor puyuh (belah dua atau 4..ikut suka..basuh dn toskan)...di goreng terdahulu.jgn garing sgt...
4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
(yg brtanda * tumbuk halus)

1 biji bwg besar
1 ulas bawng putih
1/2 inci halia
(semua ni di mayang halus..utk tumis)
cili kisar
sos tiram
kicap pekat
10 biji lada hitam. (ditumbuk kasar.)
Air asam
Minyak,garam,gula dn sedikit perasa(,kalau suka.)
Daun sup dn daun bawang (hiasan)
Cara:
1. Tumis bahan yg di hiris.  ,,dah wangi sikit,,masukkan bahan yg ditumbuk..
2. Masukkan cili boh..kacau sebati..Lps tu, masukkan sos tiram..tambah air sedikit..biar didih sekejap.
3. Masukkan kicap dan lada hitam serta air asam..
4. Masukkan puyuh yg dah digoreng..gaul ..tambah gula ,garam dan perasa..agak2 ikut citarasa sendiri.
5. Biar didih hingga kuah agak pekat..sblm angkat masukkan hirisan daun bawang/sup .


Ok..itu lah saja,,...dah boleh makan ...HS