Rabu, 26 Januari 2011

KEK COKLAT MOIST

As Salam..buat kek ni lepas maghrib malam tadi..so tak sempat nk mskkn resepi..kalau ada yg brminat nk buat ..a bit healthy..no eggs no butter..thanks kpd owner resepi ni..semoga Allah swt mmbalas jasa baik beliau(tak ingat ambik kt mana...)..nnti ptg saya mskkn resepinya..


 Ok...dah free sikit bolehlah salin resepinya...

Bhan2:
1 cawan tpg gandum
1/3 cawan serbuk koko hitam(yg  biasa2 pun ok)
1 sk serbuk penaik
1 sk soda bikarbonat
(campurkn semua bhn2 di atas)
1 sk garam
3/4 cawan gula pasir/gula castor
1/3 cawan minyak masak sayuran/jagung
3/4 cawan air kopi panas ( kopi O takda gula tau...)
1/3 cawan susu segar
1 sk esen vanilla
1 sk cuka / jus lemon
Cara:
1. sediakan loyang , gris mentega, tabur tepung. Panaskn oven 170 C.
2.  Masukkan bahn2 lain kecuali cuka ke dlm campuran tepung/koko tadi... gaul arah pusingan jam..tuang air kopi panas. kacau adunan.
3. Masukkan cuka dlm masa 20 s. Tuang segera dlm adunan.
4. Mskn dlm loyang dan bakar selama 30-40 min.
5. Dah masak keluarkn dr oven...biar sejuk baru hias dgn ganache yg sesuai.

Ganache mudah:
Separuh chocolate cooking bar + 2 sudu besar marjerin..gaul atas api sederhana/.double boil pun ok juga..sampai pekat..tuang atas kek ..hias ikut suka.