Khamis, 30 Jun 2011

APAM PELANGI



 sebelum di kukus...

 selepas di kukus..

Resepinya:

230 gm gula castor
1 sudu teh ovellete 
3 biji telur (Gred A)
300 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
250 ml ais krim soda
1 sudu teh esen vanilla

Cara:
msk telur dn gula dn ovelette dlm mangkuk..pkul smpai gebu. Mskn esen vanilla dlm telur.,,Masukn telur 1 per satu kedlm adunan tadi. tambah tepung yg telah dicampur dgn baking powder. Pukul lagi ..akhir sekali maskn aiskrim soda. gaul perlahan hingga sebati.
Bahagikan kpd 3 bhg dn bubuh pewarna yg anda suka..lapiskan setiap adunan berganti2 hingga selesai...
Sediakan kukusan..kukus selama 10 min (dlm acuan kertas cupcake) kalau dlm loyang dlm 20-30 minit.