Adakalanya..
aku ingin menjadi spt angin..
membawa tenang dan memberi damai
buat yang merasa hiba dan lara
Adakalanya..
aku ingin menjadi spt angin..
menyejukkan jiwa dan mengheningkan rasa
buat yang resah dan berduka
Adakalanya ...
aku ingin menjadi spt angin..
yang tak jemu
datang dan pergi
walau tanpa diundang
walau tanpa bicara
membawa khabar gembira
dan
senyum yang panjang.
- AMS-
(Minat dari zaman persekolahan masih menebal dalam dada...sesekali bila tak mampu nak luahkan kpd org lain..maka pena dn kertas menjadi teman tapi itu dulu ..skrg zaman dah berubah..zaman siberlah katakan...)
From Taiping With Lots of Love... in a simple way...it is just a personal things i love to do.. writing, baking ,cooking ,flowers arranggement,travelling n photography ...it may not look perfect but its ME...
Selasa, 25 Januari 2011
Lirik lagu SEDETIK LEBIH (Anuar Zain)
Setiap nafas yang di hembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu
Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa
Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya
Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu...
(....lagu baru anuar zain ni ok gak..sesekali layan aje...)
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu
Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa
Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya
Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Asal masih adanya kamu...
KEK PISANG MARBLE
MODIFIED sikit dari resepi asal DARi blog Hana's Family...tkasih ya Hana..moist & sweet...
Bahan-bahan:
* 1/2 cawan butter
* 1 cawan gula
* 1 biji telur
... * 1 sk esen vanila
* 1 1/2 cawan pisang lenyek (lebih kurang 3biji size medium)
* 1 1/2 cawan tepung gandum
* 1 sk baking powder
* 1 sk baking soda
* 1/2 teaspoon salt
* 1/4 cawan serbuk koko - bu buh 2sb je
* 1 cawan chocolate chips dan kacang nibs
Cara-cara
* Dalam mangkuk, pukul butter dan gula. Masukkan telur, esen vanila dan juga pisang lenyek. Pukul sebati.
* Dalam mangkuk lain, satukan tepung, baking powder, soda dan juga garam. Ayak dan masukkan ke dalam adunan. Gaul sebati.
* Bahagikan kepada 2 bahagian. Masukkan satu bahagian dengan serbuk koko dan kacau rata. Griskan loyang 9 x 13-inci.. Tuang adunan secara berselang seli atau ikut suka. Taburkan choc-chips dan almond/kacang nibs.
* Bakar suhu 170 selama 30min atau hingga masak. Sejukkan dan potong 24 square.
KEK CARROT
Mudah dan sedap dibuat..a bit moist..
Bhn2:
Carrot 4- 5 btg ( 300g) - parut
Gula putih 200 g
Gula Perang 100g
Tepung gandum 310 g
Minyak jagung / buttercup pun boleh 315 g
Telur 4 biji (gred A) /5 biji ( gred B or C)
200 gm kismis hitam/buah2an campuran pun boleh
walnut(optional)- di panggang tnpa miknyak
1/2 sudu teh bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis (optional)
garam
esen vanilla
Cara:
1. Telur+esen vanilla di pukul guna hand mixer
2. Tambah semua jenis gula (perang n putih)
3. Masukkan garam secubit.
4. Tambahkan minyak/butter cair..gaul sebati.
5. Pukul smpai kembang.
6. Tepung gandum +bikarbonat+baking powder+ serbuk kulit kayu manis, campur dengan adunan telur tadi.
7. Masukkn carrot yg di parut.
8. Tambah kismis/buah2an campuran n walnut Gaul rata.
9. Bakar 180 C selama 50 min-1 jam.
p/s: Carrot parut simpan sikit nk tabur atas kek sblm msk oven..hiasan saja..
KEK BUAH BAKAR
Bahan-bahan ( loyang 9x6 inc./ 8x8 inc. )
3/4 buku mentega
1 cawan gula hitam/dark brown sugar (akak guna 200g)
1 cawan air
200g buah2an kering campur/mix fruits
1 cawan tepung gandum*
1 cawan tepung naik sendiri*
1 sk bicarbonate of soda*
2 biji telur - dikocok
1 sk esen vanilla/perisa buah2an/esen oren
1/2 sk serbuk kayu manis* (opt)
Cara-cara
1. Campurkan 4 bahan pertama di dalam sebuah periuk besar.Masak hingga gula dan mentega larut atau hingga mendidih.Sejukkan.
2.Ayak bahan2 bertanda dan masukkan ke dalam campuran buah2an yang telah sejuk berselang-seli dengan telur yang dikocok tadi.Kacau hingga sebati dan masukkan pula esen perisa kesukaan masing2.Kacau lagi hingga benar2 sebati.
3. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dialas dan digris.Bakar pada suhu 150C selama 1 jam atau hingga masak.
4. Biarkan kek di dalam loyang 5-10 min. baru dikeluarkan dan disejukkan di atas redai kek.
3/4 buku mentega
1 cawan gula hitam/dark brown sugar (akak guna 200g)
1 cawan air
200g buah2an kering campur/mix fruits
1 cawan tepung gandum*
1 cawan tepung naik sendiri*
1 sk bicarbonate of soda*
2 biji telur - dikocok
1 sk esen vanilla/perisa buah2an/esen oren
1/2 sk serbuk kayu manis* (opt)
Cara-cara
1. Campurkan 4 bahan pertama di dalam sebuah periuk besar.Masak hingga gula dan mentega larut atau hingga mendidih.Sejukkan.
2.Ayak bahan2 bertanda dan masukkan ke dalam campuran buah2an yang telah sejuk berselang-seli dengan telur yang dikocok tadi.Kacau hingga sebati dan masukkan pula esen perisa kesukaan masing2.Kacau lagi hingga benar2 sebati.
3. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dialas dan digris.Bakar pada suhu 150C selama 1 jam atau hingga masak.
4. Biarkan kek di dalam loyang 5-10 min. baru dikeluarkan dan disejukkan di atas redai kek.
KEK BUAH KUKUS
Bahan2:
250 gm butter
250 gm gula halus
350 gm tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
4 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
250 gm buah2an campuran kering
100gm gula ( cairkan ..ala2 gula hangus (kekuningan) .tapi jangan sampai hangus ….
Cara:
- Butter + gula dipukul hingga kembang.
- Masukkan telur satu per satu+ esen vanilla
- Masukkan bahan2 yg di ayak.
- Masukkan buah2an campuran.
- Masukkan gula yg dicairkan.
- Kacau rata.
- Sediakan air kukusan.
- Kukus selama 2 jam. Jgn biarkan air kukusan menitik atas adunan.
- JGN BUKA TUDUNG KUKUS sehingga selesai..
SELAMAT MENCUBA..(TERIMAKASIH PD KAMARIAH ABDUL ZABIL SBB SUDI BG RESEPI NI..)
PUDING ROTI BAKAR
Setelah mencuba beberapa resepi puding roti ni..resepi ini yg agak mudah dn sedap..nk ucp tkasih pd tuanpunya resepi..(terlupa nk salin nama/alamat blognya)..hanya Allah mmbalas jasa baik beliau..harap halalkan..So, kt sini di panjangkn resepinya buat sesiapa yg nk cuba..
PUDING ROTI BAKAR
Bhn2:
12 kpg roti putih ( i guna gardenia) di sapu mentega dpn-blkg
500 ml susu segar
3 biji telur gred A
50 gm gula
2 sudu besar tepung kastad
kismis hitam/buah2 an campuran
Cara:
1. Potong roti ikut suka shape apa nak
2. Susun dlm loyang, lapiskn bersama dgn kismis hitam
3. Panaskan susu atas api..perlahan aje..
4.. Pukul telur n gula dlm bekas lain sampai kembang.
5. masukkan susu yg di panaskn tadi
6. masukkan tepung kastad , kacau hingga sebati
7. Tuang atas susunan roti tadi..biar kejap dlm 15 min
8. Bakar pd suhu 180 C selama 20-30 min.
Sos kastad:
1. 2 sudu besar kastad + air
2. panaskan 2 sudu gula (ikut rasa...kalau nk manis tambah lg.) + 1 tin susu cair (i guna susu segar juga)
3. campurkan bancuhan tpg kastad.
4. Kacau atas api perlahan smpai pekat/cair sikit pun tkpa- agak2 lh dia jatuh cantik atas puding roti nnti.. dn tk brketul..
Selamat mencuba..
Life..
..."Life is meaningless only if we allow it to be. Each of us has the power to give life meaning, to make our time and our bodies and our words into instruments of love and hope."
Langgan:
Catatan (Atom)