Isnin, 7 November 2011

ROTI JALA(ROTI KIRAI) & KARI AYAM

Salam...jumpa lagi..sori tk dpt nk update resepi.a..agk bz 2-3 hari ni.. hari ni fiana demam pulak..mujur cuti..dah bawa p klinik tadi..Actually nk msk entri ni semalam sbb..roti jala dn kari ayam buat utk hidangan tetamu pd Hari raya aidil Adha ..resepi2 ni dn yg lain2 tu akan dimskkn kemudian..InsyaAllah bila bila ada kelapangan..inipun curi2 masa...

Resepi :
      1 kg tepung gandum
      2 biji telur
      1 sudu garam
      Air secukupnya
      Pewarna- ikut suka

Cara:
      1. Gaulkan tepung dn garam
      2. Mskkn telur
      3. kacau sebati, utk elak adunan bergentel2..masukkan dlm blender
      4. Konsistensi penting..jgn terlalu pekat dn jgn terlalu cair
      5. Sediakan kuali leper' "non-stick pan" lebih sesuai
      6. Mskkn bancuhan dlm acuan roti jala dan tebarlah diatas kuali yg dilenser minyak ( guna daun 
           pandan  utk celup dn sapu atas kuali - bau lebih harum)
Senangkan..cuma kalau nk buat sedikit..separuhkn adunan di atas..yg tak tahan tu masa mengirainya.. ambil masa sikit...dn sabar ye utk hasil yg memuaskan..SELAMAT MENCUBA- HS

p/s : kari ayam tu ikut versi masing2 tapi ada yg suka makan dgn kuah manis..kuah durian atau kuah sekaya..