Ahad, 4 Mac 2012

MEE KARI CINA

Salam..isnin dah ..so hari kerja..semalam smpat mencuba resepi baru dr kwn sekerja..hmmm..sedap smpai 3 mangkuk makan ni aje..tak makan pun nasi ..hihihihi..mmg berbeza dr mee kari yg selalu misah buat tu..

Bahan( utk mee 1 kilo):
   to tell the truth sebenarnya byk sukatan ni main agak2 aje..sori le..buat kek mmg kena ikut sukatan tpi bab2 ni mmg selalu buat ikut rasa hati..

1. Rempah mee kari ni misah beli dr  Makcik India di pasar yg jual rempah ratus (kering)..bgtau aje  nak rempah utk  buat mee kari..harganya RM 1 aje di pasar taipinglah,kt lain mgkin harga lain ..(RM1  rempah campur utk 1 kilo mee)
2. 10 ulas bawang putih (tumbuk)
3   3 batang serai (di titik)
4. 1/2 kilo udang basah - goreng(bubuh garam kunyit sikit)  dan blend separuh.
5. 2-3 ekor ketam- goreng juga tpi jgn blend pulak.
6. 1/2 kilo santan
7.  3 ketul tauhu (pootong 4 dn goreng)
Garam,gula (misah guna brown sugar) dn perasa (klau perlu)
Cara:
1. Sediakan minyak menumis yg mencukupi dalam periuk.
2. Tumiskan bwg putih dan serai.Biarkan hingga wangi.
3. Jadikn rempah kering  tadi sbg pes.
4. masukkan pes rempah dan biarka seketika hingga pecah minyak.
5. Masukkan ketam  dn udang yg digoreng sedikit..(sbg pemanis)
6. Masukkan udang yg di blend (tambah air sedikit)
7. Biarkan didih ...baru dimasukkan santan..kalau pekat sgt tambah air..biarkn
     mendidih.
8. Masukkan garam,gula dan perasa.
9. Akhir sekali masukkan tauhu yg di goreng.
Hiasan : taugeh ,fish ball,fish cake ( semua dicelur) dan daun pudina.

Sambal  kerang:
                          1 kilo kerang (di rebus dan diperisi)(misah tmbah ikan bilis goren-opt)
                           5 ulas bwg putih (tumbuk)
                           1 btg serai (dititik)
                           2 sudu cili boh (boleh lebih klau nk pedas)
                            garam,gula dn perasa...(misah tmbah kicap pekat sikit)
                      Cara: Tumis bwg putih dn serai, mskkn cili boh..biarkan pecah minyak ...tambah gula,garam..dah agak masak cili tu..mskkn kereng rebus tu dn ikan bilis..biarkan pekat ..tambah kicap sikit...(klau nk berkuah biarkn sekejap aje..)

Rasanya ok kut penerangan resepi ni..harap dpt dicuba..HS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan