Isnin, 3 Disember 2012

GULAI /KARI KETAM NENAS


Salam...tengahari tadi utk lunch sempat lah membuat gulai/kari ketam bernenas..favourite anak n en asben... licin nasi hari ini..hehehhe..buruk benor bunyinya ya..well..sedaplah agaknya...
bukannya susah kan ..

Bahan2:
1 kilo ketam ( dibersihkan)
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu serbuk kari ikan
1 biji nenas (hampir masak)- hiris dan rebus.
*5 ulas bawang merah
*3 ulas bawah putih
*1/2 inci halia
(* tumbuk )
2 ulas bwang merah- hiris
2 ulas bwg putih - hiris
daun kari
asam keping
santan
garam dan perasa (kalau suka)

Cara:
1. Tumis bahan hiris+daun kari...
2. Campurkan  2 jenis serbuk kari dan gaul bersama bahan tumbuk
3.Tumis bahan yg di gaul tadi.
4. Setelah pecah minyak...masukkan ketam
5. Gaul ketam rata..dan dimasukkan nenas bersama air rebusan( air rebusan jgn terlalu byk)
6. Biarkan mendidih..masukkan asam keping..biarkan seketika.
7. Masukkan santan,garam dan perasa..
8. Didihkan seketika..dan tutup api..
OK..dah siap..makan dgn nasi panas2...wah..tak sedar nasi dah habis dlm periuk!

SELAMAT MENCUBA - HS




Tiada ulasan:

Catat Ulasan