Bahan untuk kek:
250gm mentega/ marjerin
200gm gula kastor (boleh kurangkan)
4 biji telur B
100gm tepung kek
150gm tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder
( atau kesemuanya tepung gandum 250gm + 8gm b.powder)
1 sudu teh perisa pandan
1 sudu teh pewarna pandan/ hijau
Jam kaya gula hangus/ kaya pandan
Crumble Topping:
120 gm tepung gandum yang diayak
100gm kelapa kering
120gm mentega cair
100gm gula kastor
1/2 sudu teh perisa pandan
1/2 sudu teh pewarna pandan/hijau
** Gaul semua hingga jadi serbuk roti
Caranya:
1. Pukul mentega/marjerin dengan gula hingga kembang
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
3. Masukkan esen pandan dan pewarna. Gaul rata.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga rata. Jangan terlalu overmix.
5. Masukkan ke dalam acuan dengan sukatan 3/4 .
6. Ratakan Kaya(atau lebih) kaya ke atas adunan.
7. Letakkan coconut crumble ke atas adunan tadi.
8. Bakar dengan suhu 180 C selama 50 minit atau hingga masak.
p/s : versi asal utk cupcake ,boleh rujuk blog kwn misah ni...
http://norastaste.blogspot.com/2012/02/pandan-kaya-cupcakes-with-coconut.html
Tiada ulasan:
Catat Ulasan