Khamis, 26 Mei 2011

KEK CHIFFON PANDAN

As Salam..hai..lama tak membaking dn hntar n3 kt sini...hai ..macm2 kerja kena buat ..agak meletihkan ..petang ni Alhamdulillah ..nk try buat kek chiffon pandan..first time ni..resepi dah lama ambik dan dah tinjau mcm2 cara org lain buat resepi ni...harap2 jadi..masa menaip ni..bau pandan kek ni harum satu rumah!.


 INI LAH RUPA KEK CHIFFON PANDAN YG PERTAMA KALI MEMBUATNYA....OK LAH JUGAKKK...

 ...peringkat awal keluar dr oven..kena buat mcm ni...

Resipinya spt di bawah:

Bhn2:
150 gm tepung super fine ( misah pkai tepung kek)
150 gm gula castor
Telor 5 biji (misah pakai 4 biji Gred A)
1 sudu besar ovalette
80 ml air pandan
80 ml minyak /mentega cair (misah pakai minyak mazola)
1 sudu pes pandan (tak pakai pun sbb takda)
1 sudu teh serbuk penaik
sedikit pewarna hijau ( dlm 3 titik...klau nk hijau lg tambah 5-6 titik)


Cara2:
1. campur telur, gula, ovellete, tepung dan serbuk penaik dalm mngkuk adunan
2. Pukul dgn mixer hingga gebu dan pekat selam 5 minit dgn kelajuan tinggi 
3. Perlahankn kelajuan dn masukkan air daun pandan,pes pandan dn pewarna hijau...pkul lagi dgn kelajuan tinggi selama beberapa minit sehingga adunan benar2 ringan.
4. Tuangkan minyak kedlm adunan dan gaul dgn senduk/sudu besar hingga sebati.
5. bakar dlm tin pembakar,griskn dasarnya/lapik dgn kertas minyak dgn suhu 150-180 darjah Celcius selama 45 minit atau sehingga masak.,,(api atas bawah)
6. Bila dah masak.keluar dr oven dan telangkupkan atas redai besi(mcm dlm gambar)..biar selama 5 minit.
7. Keluarkn perlahan dn boleh potong utk di makan...   hihihihi..Selamat Mencuba!


2 ulasan:

  1. Nk tny, pakai tray saiz 9" @ 7x3" ?

    BalasPadam
  2. 8"x8" pun lebih sesuai

    BalasPadam