Selasa, 5 April 2011

KEK PISANG

As salam....tghari tadi on the way balik skolah...awan dah mula gelap dn akhirnya hujan turun ...elok sampai kt pintu pagar rumah..hujan pun turun ..agak lebat juga....wahh..seronok sbb dah 2-3 hari panas terik kt taiping..tambah pulak musim durian brtambahlh panasnya...so bila hujan tu macm suka sangat...(kdg2 kita ni tak bersyukur pulak bila panas.....bknkah panas matahari tu sgt penting utk semua kehidupan di dunia ni?..) Alhamdulillah ..panas atau hujan ada hikmahnya.. So...mendung2 gini nk tidur pun tak boleh(bkn jenis tidur siang..kecuali letih sesangattt..) so belek2 resepi dan ada pulak bahan di dapur..apalagi jadilah kek pisang ni..


...hmmm...ok kut kek pisang yg resepinya telah selamat "diderhakakan"(pinjam ayat CMG..,,minta lalu ya CMG)..belum boleh potong lagi...masih ..panas..satlagi bila dah sejuk sikit saya loadkn gambornya dn resepi yg telah "diderhakakan"....ini kes tak sabar ye.....hihihi)
Ok..I'm back..dah keluar dr acuan dan di potong...hmmm wangi semerbak dn sedap nya...yum....yum..


Bahn2:

6 biji pisang emas (saiz kecil)
3 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 cawan gula (boleh kurangkn)
1 cawan marjerin
1/2 sudu teh baking powder
secubit baking soda(jgn byk tau..tak sedap nnti..kek jdi mcm pahit)
secubit garam
esen vanilla
esen pisang
Hiasan:  Almond flakes yg dipanggang (optional)

Cara:
1. Lenyek pisang dgn garfu
2. Pkul marjerin dgn gula hingga lembut dn sebati (guna hand mixer)
3. Mskkn telur satu per satu(campur esen vanilla dn esen pisang)...putar lagi dlm kelajuan sederhana.
4. Mskkn pisang yg di lenyek...gaul lagi.
5. Mskkn tepung yg telah dicampur dgn soda,baking powder dn garam) .
6. Gaul rata...tuang dlm acuang yg telah dilapik kertas minyak yg di gris dgn sedikit marjerin.
8. Mskkn dlm acuan yg sesuai dan taburkan almond flakes yg dh dipanggang.
7. Bakar suhu 160 C selama 40 minit atau hingga masak

Selamat Mencuba...HS

Tiada ulasan:

Catat Ulasan