Isnin, 31 Januari 2011

ROTI LAPIS DAGING


Thanks to owner resepi ni...nyummmy..sedap & lazat..pedas2 gitu..taste org kita..mcm murtabak pun ada..macam ala2 lasagna msia pun ada..anyway nk kena buat lgi b'coz senang, cepat dn SEDAPPPP.........

Bhn:
Roti - 2 bgkus (buang tepi dn potong 4)

Bhn (Inti):
500 gm daging cincang
1 bji bwg besar potong dadu
2 ulas bwg putih- cincang
2 sudu besar rempah kari daging (gaul dgn sedikit air)

Bhn Kisar:
2 ulas bwg putih
2 ulas bwg merah
1 hiris halia

Bhn Bancuhan Telur:
80 gm mentega- dicairkan
5 bji telur
sedikit lada sulah
400 ml susu cair atau 1 tin susu sejat

Cara:
1. Masak inti daging dulu : Tumis bwg besar n bwg putih hingga naik bau.
2.Mskkn bhn kisar, rempah kari ..aul dan mskkn daging kisar dn air sedikit. Biar smpai empuk
3. Mskn perasa dn garam.
4. Bancuhan telur : Campur telur dn mentega cair, susu cair dan lada sulah.Kocokkan.
5. Celup roti dlm bancuhan telur. Susun dlm loyang pembakar -satu lapisan.
6. Sudukan inti daging, ratakn selapisan.
7. Lapisan seterusnya roti dicelup telur, lapisan kn dgn inti daging.
8. ulang hingga selesai. Lapisan atas adalah bancuhan telur.
9.Tabur dgn hirisan cili,daun sup dn daun bwg (kalau suka).
10. Bakar selama 30-45 min dlm oven suhu 160 C.
...makan dgn sos atau begitu shj..

Selamat mencuba..HS

Tiada ulasan:

Catat Ulasan