From Taiping With Lots of Love... in a simple way...it is just a personal things i love to do.. writing, baking ,cooking ,flowers arranggement,travelling n photography ...it may not look perfect but its ME...
Selasa, 25 Januari 2011
PUDING ROTI BAKAR
Setelah mencuba beberapa resepi puding roti ni..resepi ini yg agak mudah dn sedap..nk ucp tkasih pd tuanpunya resepi..(terlupa nk salin nama/alamat blognya)..hanya Allah mmbalas jasa baik beliau..harap halalkan..So, kt sini di panjangkn resepinya buat sesiapa yg nk cuba..
PUDING ROTI BAKAR
Bhn2:
12 kpg roti putih ( i guna gardenia) di sapu mentega dpn-blkg
500 ml susu segar
3 biji telur gred A
50 gm gula
2 sudu besar tepung kastad
kismis hitam/buah2 an campuran
Cara:
1. Potong roti ikut suka shape apa nak
2. Susun dlm loyang, lapiskn bersama dgn kismis hitam
3. Panaskan susu atas api..perlahan aje..
4.. Pukul telur n gula dlm bekas lain sampai kembang.
5. masukkan susu yg di panaskn tadi
6. masukkan tepung kastad , kacau hingga sebati
7. Tuang atas susunan roti tadi..biar kejap dlm 15 min
8. Bakar pd suhu 180 C selama 20-30 min.
Sos kastad:
1. 2 sudu besar kastad + air
2. panaskan 2 sudu gula (ikut rasa...kalau nk manis tambah lg.) + 1 tin susu cair (i guna susu segar juga)
3. campurkan bancuhan tpg kastad.
4. Kacau atas api perlahan smpai pekat/cair sikit pun tkpa- agak2 lh dia jatuh cantik atas puding roti nnti.. dn tk brketul..
Selamat mencuba..
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Thanks for sharing, bru ja wat td n' menjd...
BalasPadamaLHAMDULILLAH..
BalasPadamterima kasih info berguna.. nanti saya cuba
BalasPadam