Selasa, 25 Januari 2011

KEK CARROT



Mudah dan sedap dibuat..a bit moist..

Bhn2:
           Carrot  4- 5 btg ( 300g) - parut
           Gula putih 200 g
           Gula Perang 100g
           Tepung gandum 310 g
           Minyak jagung / buttercup pun boleh 315 g
           Telur 4 biji (gred A) /5 biji ( gred B or C)
           200 gm kismis hitam/buah2an campuran pun boleh
            walnut(optional)- di panggang tnpa miknyak
             1/2 sudu teh bikarbonat
            1/2 sudu teh baking powder
             1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis (optional)
               garam
             esen vanilla
Cara:
             1. Telur+esen vanilla di pukul guna hand mixer
             2.  Tambah semua jenis gula  (perang n putih)
             3.  Masukkan garam secubit.
             4. Tambahkan minyak/butter cair..gaul sebati.
             5. Pukul smpai kembang.
             6. Tepung gandum +bikarbonat+baking powder+ serbuk kulit kayu manis, campur dengan adunan telur tadi.
             7. Masukkn carrot yg di parut.
             8. Tambah kismis/buah2an campuran n walnut Gaul rata.
             9.  Bakar 180 C selama 50 min-1 jam.
p/s: Carrot parut simpan sikit nk tabur atas kek sblm msk oven..hiasan saja..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan